Aftonbladet föredrar tidelag framför Sverigedemokraterna | Sverigedemokraterna i Gävle

Aftonbladet föredrar tidelag framför Sverigedemokraterna

Att rösta på Sverigedemokraterna anses vara värre än att ha samlag med en get. Detta personliga omdöme kommer från journalisten Fredrik Virtanen på Aftonbladet under rubriken ”Skandalerna haglade” publicerad 2006-12-30. I denna anges, i en skämtsam ton, kändisars skandalomsusade uttalanden under året som gått. Men det mest skandalomsusade uttalandet verkar dock komma från journalisten själv då denne öppet hånar antikexperten Peder Lamm som tagit illa vid sig av att ha fått sin (fjoll)röst, enligt Virtanen, gayanalyserad i SVT:s ”Böglobbyn”.

I ett uppmärksammat brev ska därför Peder Lamm ha skrivit: ”Jag undrar vad Olle Palmlöf skulle säga om jag gick ut och kallade honom pedofil eller nekrofil, eller om jag antyder att han tänder på getter”. Det är här journalisten försöker vinna billiga poäng genom uttalandet om att” jag personligen liksom lagen har inget ha emot getknullare så länge geten gillar det”. Längre ner i artikeln ondgör sig journalisten däremot över alla dem som röstat på Sverigedemokraterna, och visar därmed vilken typ av handling han anser vara mest rumsren.

Mycket kritik har under de senaste åren riktas mot oetisk journalistik där det tycks bli allt svårare att upprätthålla en mediaetik. Om förklaringen går att finna i en alltför stor arbetslöshet där otrygga anställningsformer stressat fram detta beteende lämnar jag till läsaren att fundera över.

Margareta Sandstedt, vice ordf. för Sverigedemokraterna i Gävleborg, tror därför att jakten på de mest ”snaskiga rubrikerna och uttalanden” kommer att göra situationen än värre för yrkeskåren om man inte nu börjar tänka om. Etiska övertramp och tvivelaktiga uttalanden gör att alltfler kommer att ifrågasätta samhällsnyttan i det journalister uttalar sig om. Fredrik Virtanens utspel anser hon vara mycket ledsamt så sexövergrepp mot djur upprör majoriteten mycket. Även om artikeln är skriven i lättsam ton menar hon att budskapet, enligt henne, saknar humor i en text som dryper av smaklöshet.

– Tidelag är en för mig en fruktansvärd handling, och jag anser det därför vara skamligt att en journalist på en rikstidning omnämner detta i så positiva ordalag. Att vidare anse detta vara mer acceptabelt än att rösta på ett demokratiskt folkvalt parti övergår mitt förstånd och kräver närmast en förklaring.

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.